För två år sedan kontaktade jag Åsa Domeij, miljöchef på Axfood, där även Willysbutikerna ingår. Eftersom jag länge varit intresserad av matens klimat och miljöpåverkan, på alla sätt försökt göra rätt och dessutom gjort ordentig research när jag skrev boken ”Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen” sa jag: Jag vill göra en snitslad bana för den miljömedvetne konsumenten så att det går att navigera i butiken. Javisst sa hon och jag satte igång att skriva ett 70-tal skyltar som gav goda råd i hyllan. Jag utgick från livsmedelsverkets miljöanpassade kostråd (vilka senare blev stoppade av regeringen och kommerskollegium och klassade av EU som handelshinder, men det är en annan historia) Nedan några exempel på skyltar som suttit uppe i ett par butiker i Uppsala och Lidingö.
Lite om grönsaker…
Ät en höna…
Nu har glädjande nog Willys bestämt sig för att detta koncept ska vidareutvecklas och spridas ut över alla butiker i hela landet. Det blir under etiketten ”Enkla vägen” Och jag ska få träffa och föreläsa för butikschefer här och var. Fortsättning följer…